Zwiększanie odporności psychicznej i fizycznej pracowników zyskuje na znaczeniu

Zwiększanie odporności psychicznej i fizycznej pracowników zyskuje na znaczeniu

Przedłużający się okres pandemii i rosnące zmęczenie pracą zdalną, skutkuje gorszą kondycją psychiczną pracowników oraz obniżeniem efektywności. Słabsza koncentracja wynika także z niewłaściwych nawyków i błędów żywieniowych, popełnianych w trakcie dnia pracy. Pracodawcy zaczynają zauważać, że zdrowie i samopoczucie pracowników ma mocne przełożenie na prawidłowe funkcjonowanie organizacji w trudnym okresie. W efekcie na rynku pojawiają się nowe rozwiązania i benefity na home office, które mają pokazać pracownikom, że dba się o ich zdrowie i docenia zaangażowanie.

Pracownicy realizujący swoje obowiązki zawodowe z domu coraz częściej skarżą się na osamotnienie i brak kontaktów nieformalnych z innymi pracownikami. Identyfikują się także mniej z pracodawcą, gdyż nie uczestniczą jak kiedyś w „normalnym życiu firmowym”. Dlatego coraz więcej pracodawców zauważa potrzebę budowania więzi z pracownikami na odległość i próbuje zaskoczyć ich pozytywnie oferując różne, niestandardowe benefity na home office oraz udział w nietypowych wydarzeniach firmowych online.

Benefity na home office

Dla wielu pracowników od kilku miesięcy dom stał się biurem. Pracodawcom zdalnie zdecydowanie trudniej jest budować atmosferę i kulturę organizacji oraz utrzymywać kontakt z pracownikami. W związku z tym część firm z inicjatywy działów HR czy menedżerów, mając na uwadze zdrowie psychiczne i fizyczne pracowników, chce im dać poczucie normalności i decyduje się na niestandardowe akcje. Jedną z nich jest na przykład wysłanie pracownikom pakietów odpornościowych na home office, czyli paczek z owocami i innymi zdrowymi produktami. Dostępne na rynku rozwiązania umożliwiają realizację takich akcji bez konieczności przekazywania danych osobowych pracowników i bez naruszania przepisów RODO. Z takiej opcji korzysta z miesiąca na miesiąc coraz więcej firm w Polsce.

Przeczytaj także: Owoce i warzywa w diecie pracujących Polaków.

Jest to gest doceniany przez pracowników w czasach pandemii, wymuszającej izolację społeczną. Widzimy jak ważne jest obecnie wspieranie osób pracujących zdalnie dla organizacji, aby czuły zainteresowanie z jej strony i przynależność do rozproszonego zespołu. Otrzymujemy od pracodawców, jak i pracowników bardzo pozytywny feedback po wdrożeniu rozwiązania dedykowanego pracownikom na home office, czyli pakietów odpornościowych, zawierających zdrowe produkty. – komentuje Jacek Kwiecień CEO z firmy Dailyfruits.

Na budowanie odporności pracowników najlepiej działają kompleksowe kroki, które pokazują jak teorię przekuć w praktykę, uświadamiając jak odżywianie może wpłynąć na poprawę stanu zdrowia i samopoczucia. Pracodawca może być inicjatorem zmiany dając pracownikom pole do pracy nad kluczowymi dla zdrowia elementami. Jednym z rozwiązań, które mogą przynieść pracodawcom wymierne korzyści jest zainicjowanie działań w kierunku poprawy nawyków żywieniowych pracowników, na przykład w postaci dostępności warzyw i owoców oraz wysyłanie takich produktów na home office.

Wśród benefitów na home office pojawiają się także spotkania online organizowane dla pracowników z zewnętrznymi specjalistami, którzy mogą im praktycznie pomóc funkcjonować w obecnej rzeczywistości. Są to na przykład webinaria dla pracowników lub indywidualne konsultacje online z dietetykiem, poruszające kluczowe kwestie dotyczące zdrowego żywienia, wykształcania nawyków mających realny wpływ na budowanie odporności. Niektórzy pracodawcy oferują także pracownikom na przykład wideo sesje jogi z certyfikowanymi trenerami, którzy prezentują jak można ćwiczyć w domu nie narażając się na kontuzję.

Przeczytaj także: Immune Defence – Cynk, Dzika Róża i Acerola – Pastylki do ssania.

Zdalny Team Building

Przymusowa praca zdalna jest nie tylko wyzwaniem dla pracowników, ale także dla pracodawców, którzy wiedzą jak ważne jest motywowanie do zespołowej pracy. Na znaczeniu zyskuje więc również zdalny team building i pojawiają się nowe pomysły na jego organizację. Przykładem może być wspólne firmowe gotowanie online na home office. Raport Activy 2020: „Przyszłość wellbeingu i benefitów pracowniczych – nowe porządki” mówi, że 71,1% pracowników uważa, że podczas pandemii w firmie zmniejszyła się integracja pracowników, a wśród nich 59,4% deklaruje, że potrzebuje integracji z innymi pracownikami w nowej rzeczywistości. Badania Kaitlin Woolley z Uniwersytetu Cornell oraz Ayelet Fishbach z Uniwersytetu w Chicago pokazują, że wspólny rytuał jedzenia tych samych potraw zwiększa chęć do rozstrzygania sporów polubownie, co przekłada się na większe korzyści dla wszystkich, również w pracy.

Przeczytaj także: Główne błędy żywieniowe Polaków obniżające efektywność zawodową.

Brak bezpośredniego kontaktu pracowników utrudnia budowanie atmosfery i integrację zespołów. Alternatywą do wspólnych posiłków firmowych czy wyjść integracyjnych w czasach funkcjonowania w pandemicznej rzeczywistości może być wspólne gotowanie online. Widzimy, że taka propozycja to skuteczne rozwiązanie, które stwarza poczucie wspólnoty i może poprawić nastrój. Wspólne posiłki cementują więzi międzyludzkie, jak żadna inna aktywność, dlatego też zdecydowaliśmy się wprowadzić gotowe propozycje zestawów zawierających wszystkie potrzebne składniki oraz przepisy od dietetyka, żeby przygotować smaczne i zdrowie śniadanie, lunch albo rozgrzewającą zupę. Śniadanie lub lunch ze swoim zespołem można jadać regularnie – to może być przyjemny rytuał dający wiele satysfakcji. – mówi Jacek Kwiecień CEO z firmy Dailyfruits.

Zdrowe odżywianie ma istotny wpływ na kondycję psychiczną. Regularne jedzenie pozwala zachować psychiczny komfort związany z zaspokojeniem jednej z podstawowych potrzeb fizjologicznych jaką jest głód, a o kondycji mózgu decydują kwasy tłuszczowe, witaminy, składniki mineralne i glukoza. Dzięki nim efektywniej pracujemy przez dłuższy czas, jesteśmy mniej rozdrażnieni i łatwiej skupiamy uwagę. Większość osób nie zdaje sobie sprawy, że najskuteczniejszymi sposobami zadbania o swój organizm jest po postu prawidłowe odżywianie, a największym sprzymierzeńcem układu odpornościowego jest jego dobre traktowanie. Niestety aż 50% pracujących Polaków nie je codziennie owoców, 40% warzyw. Tak wynika z badania firmy Dailyfruits, która sprawdziła na próbie 1055 respondentów, jakie błędy żywieniowe najczęściej popełniamy.

Pracodawcy, którzy potrafią dopasować się do zmieniających się warunków i potrzeb swoich pracowników wiedzą, że obecnie zadbanie o ich samopoczucie i energię do pracy to istotne zadania. Tym bardziej, że coraz częściej mówi się o potrzebie wprowadzania skutecznych programów zdrowotnych w firmach, które jednocześnie będą też odpowiedzią na bieżące wyzwania rynku pracy. Pandemia odebrała nam „normalny” sposób funkcjonowania zarówno w sferze zawodowej, jak i prywatnej. Stała się także wyzwaniem dla pracodawców – jak zadbać o pracowników na home office, aby efektywnie pracowali w pandemicznej rzeczywistości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.